Благодаря за отговора, но искрено съжалявам, че разбрах правилния отговор според вас, но не си обясних на 100% логиката на изчисление и ще се наложи и при бъдещи подобни случаи да питам. Спорен ден и успешна седмица!
Защо сте решили 330 дни? Има месеци с 28, 30 и 31 дни. Зависи през кой период ползва неплатения отпуск.
За това реших че нещо съм объркала в сметките. Понеже попитахте защо съм решила 330 дни, а сега - по ващите сметки излизат точно 330 - полвала е 200 и остават 130. Много съжалявам, ако съм прозвучала грубо или сте се почувствала обидена - просто се чудя каква е логиката, за да не се налага и следващия път да питам отново.
Според мен до 13.11.2014 год. включително.


Наистина не разбирам - съжалявам че продължавам да питам, но с казаното по-горе от вас стават точно 330 календарни дни ( което е изначалната ми позиция), а до преди малко твърдяхте че размислите ми не са коректни. Наистина искам да си изясня ситуацията.
Отпуска ще се ползва от 7.07.2014 и, ако правилно съм разбрала, си ползва 4 месеца до 06.11.2014 вкл. и после още колко дни 13,14,15 - проблема ми идва с правилното определяне на дните
Явно аз не разбирам добре, а и примера ви е идеален случай - от първо число, но в практиката нищо не се случва само на 1ви и моя случай и той няма да е от първи, а и в момента има ползвани 6м и 16 д. още точно колко има да ползва още . ( а и 30 дни ги взех като база поради това че при изчисляване на тс се взима за база, че месеца е 30 дни - може да не ми е вярна логиката, но ще се радвам на разяснение)
Да, четох точно там и от там дойде и въпроса ми - т.к. пише че се заявява и ползва в календарни дни моя въпрос е въпросната госпожа на 330 дни ли има право? ( 11  месеца)
Добре, но лицето е ползвало 6 мес. и 16 дни ( работни ) вече /200 календарни дни - колко още може да ползва?
Въпроса ми е на колко календарни дни има право майката на детето ( бащата е дал съгласието си да ползва 5 месеца от неговите) - 11*30=330 календарни дни или нещо друго? ( т.к. отпуска се ползва на части, част вече е ползван при друг работодател, а при нас ще се ползва до края, та се чудя тези 11 месеца по 30 календарни дни ли ги броя и след това от 330 вадя ползваните и виждам на колко има право при нас).
може по ел. път, т.к. все още сте в сроковете за корекции :)
От указанията на таблица 2:
3. В колона 3 се попълва осигурителния доход във връзка с: пенсии, трудови, служебни правоотношения; доход, върху който се внасят здравноосигурителни вноски за периодите на временна неработоспособност, бременност и раждане, отглеждане на малко дете; суми, изплащани за сметка на социалните разходи; възнаграждения на членове на кооперации, получени от упражняване на трудова дейност в кооперацията; възнаграждения по договори за управление и контрол на търговски дружества, ЕТ, на неперсонифицираните дружества, както и синдиците и ликвидаторите; трудова дейност на изборни длъжности; като служители с духовно звание на Българската православна църква и други регистрирани вероизповедания по Закона за вероизповеданията; като специализанти, които получават възнаграждение по договор за обучение за придобиване на специалност от номенклатурата на специалностите, определена по реда на чл. 181, ал. 1 от Закона за здравето.
Данните се вписват въз основа на ведомостите за работни заплати или други документи.
В тази колона самоосигуряващите се лица вписват доходите, получени като членове на ЦИК, ОИК, РИК и СИК по Изборния кодекс.
Доходът, получен от пенсии, е равен на размера на пенсията или сбора от пенсиите, без добавките към тях. 
Доходът, върху който се внасят здравноосигурителни вноски за периодите на временна неработоспособност, бременност и раждане, отглеждане на малко дете е равен на минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица.
В случаите по чл. 14 в, б. „б” от Регламент 1408/71, самоосигуряващите се лица вписват в тази колона доходите си от дейност като наети лица, извършвана на територията на друга държава – членка за която се дължат вноски за здравно осигуряване, съгласно законодателството на тази държава. Тези доходи се доказват с документ, издаден от работодателя в съответната държава-членка, удостоверяващ помесечно размера на осигурителния доход. Този документ се прилага към данъчната декларация и се посочва в част ІІІ, ред 20 /обр. 2001/ или част ІІІ, ред 12  /обр. 2001а/.
Когато месечният осигурителен доход, вписан в колона 3, е равен на максималния месечен осигурителен доход, останалите колони не се попълват и не се довнасят осигурителни вноски за съответния месец.
 4. В колона 4 се попълва осигурителният доход, върху който лицата, изброени в т. 1 от указанията, дължат авансово осигурителни вноски.
Което ме навежда на мисълта че пенсията оказва влияние и ако например пенсията му е 700 лева и той иска да е осигурен на максимума, за да не се налага да довнася, то трябва да плати 8% върху 1500 лева, ако правилно разбирам указанията?!?
Моля, който е на ясно да сподели, наистина ми е важно и спешно да зная дали ще постъпя правилно, ако процедирам по този начин.
Здравейте, знаещи !
Имам лице, което е пенсионер и съдружник в оод, полагащо личен труд в оод-то и получаващо възнаграждение за това, самоосигуряващ се само за здравно, желаещо да се самоосигурява на максимума (2200), за да няма да довнася осигуровки в последствие... питам: Трябва ли да извадя размера на пенсията и да я посоча в таблица 2, а здравни осигуровки да му внасям само върху разликата от максималния осигурителен доход и пенсията. Според мен е така, но ми се иска някой с практика да сподели своя опит.
Още малко пояснение по темата:
За времето на временна неработоспособност или бременност и раждане, през което е получавано парично обезщетение от общественото осигуряване: а) преди 01.01.2000 г. - доходът, от който е изчислено паричното обезщетение, съгласно действащите разпоредби; б) от 01.01.2000 г. до 31.12.2004 г. - обезщетението, върху което са внесени или дължими осигурителни вноски;  в) от 01.01.2005 г. - доходът, от който е изчислено паричното обезщетение.  За периоди от 01.01.2007 г. - доходът, от който е изчислено паричното обезщетение за първия работен ден, изплатен от работодателя ( по-рано в темата е записано че се взема дохода изплатен от работодателя за този ден, но това не е точно така), а за периода 01.07.2010 г. – 31.12.2011 г. - доходът, от който е изчислено паричното обезщетение за първите 3 работни дни, изплатени от работодателя. В забележка помесечно се посочват дните през годината, за които е изплащано обезщетение от териториално поделение на Националния осигурителен институт.
срока за привеждане на документацията в ред е 30.06.2011, но никой не е казал че половин година можем да не прилагаме новото НКПД ( има толкова длъжности кото преминават от клас в клас, което би променило осигурителния им доход, че едва ли биха се съгласили господата проверяващи да ги осигуряваме 6 месеца на по-нисък праг.....) Лично аз го разбирам така - промените влизат в сила от 01.01.2011 и всички ние сме длъжни да се съобразим с тях и да ги прилагаме, но поради обема на работа ( изготвяне, подписване, подаване на уведомления и т.н. ) ни е даден срок до кога да го извършим физически - 30.06.2011г.
е добре де ... и кой луд би успял да им промени длъжностите от 03.01.2011... аз ги пуснах така - сключени на 19.01.2011, но взлизат в сила от 01.01.2011 - аз какво съм виновна че някой мислил, мисли и на края .... на нас работа създал.... те промени публикуват с дата 18.01.20111, а влизат в сила от 01.01.2011 - значи за тях може, а за нас - не? така ли? дори в сайта на мтсп имаше отговор че това е възможно